Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6970032056

q

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ & ΣΙΑ | ΚΑΜΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ | ΤΗΛ. 2424024762

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Ζητούν τη δημιουργία πάρκου σκύλων στη Σκόπελο

Αίτημα για τη  δημιουργία πάρκου για σκύλους σχεδιασμένο σωστά, με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας, που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των δεσποζόμενων ζώων ζητούν με αίτηση τους στον Δήμο Σκοπέλου πολίτες του νησιού. Η αίτηση η οποία κατατέθηκε στις 17 Ιουνίου έχει ως εξής:

Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Ο Ogden Nash είχε πει πως «πόρτα είναι αυτό στο οποίο ένα σκυλί είναι μονίμως στη λάθος πλευρά». Εμείς οι πολίτες της Σκοπέλου πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να ανοίξει η πόρτα αυτή στο νησί μας για να βρεθούν επιτέλους οι σκύλοι στη σωστή πλευρά. Ζητούμε λοιπόν τη δημιουργία πάρκου για σκύλους σχεδιασμένο σωστά, με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των δεσποζόμενων ζώων. 

Δεδομένης της σημασίας που αποδίδει η παρούσα διοίκηση στον συμμετοχικό προϋπολογισμό, πιστεύουμε ότι θα εισακουστεί η επιθυμία αρκετών συμπολιτών για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος, η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο. Δημιουργούνται τριβές μεταξύ πολιτών, τα ζώα δεν βρίσκουν ευκαιρίες εκτόνωσης και κοινωνικοποίησης, οι κηδεμόνες δεν απολαμβάνουμε τις βόλτες με τα σκυλιά μας και υπάρχει συνεχής και έντονη ανησυχία για την ασφάλειά τους.  

Το αίτημά μας δεν είναι καινούργιο και προχωράμε στη σύσταση επιτροπής ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες άμεσης διευθέτησης ενός προβλήματος που χρονίζει, καθώς πιστεύουμε ότι η δημιουργία τέτοιου χώρου δεν θα ενοχλήσει τους κατοίκους ενώ τα όποια νομικά κωλύματα μπορούν να ξεπεραστούν με επιμονή και μαζική συμμετοχή των πολιτών. Θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας και θα πιέσουμε όσο μπορούμε για να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα ζωόφιλων σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας δυναμικά από τη Σκόπελο. Πιστεύουμε ότι αυτή η Διοίκηση έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργικότητά της στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων και έχουμε εμπιστοσύνη στην επιθυμία να ανταποκριθούν στην απαίτηση των πολιτών. Επειδή όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος έχουμε την πεποίθηση ότι θα τον βρείτε τον τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό η αίτησή μας θα συνοδευτεί από προτάσεις για χώρους που θα μπορούσαν να ελεγχθούν και να αξιοποιηθούν. Μόλις βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, ελπίζουμε ότι ο δήμος μας θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα προάγοντας την φιλοζωική υπόθεση, καθώς ακόμη και όσοι δεν έχουν σκυλάκια θα δουν τα οφέλη από την οργάνωση αυτών των ειδικών χώρων.  

Χρειαζόμαστε πάρκα επαρκώς περιφραγμένα, εποπτευόμενα, περιποιημένα, διαμορφωμένα με υψηλές προδιαγραφές αισθητικής και λειτουργικότητας, όπου τα σκυλάκια μας θα μπορούν να παίζουν και να τρέχουν ελεύθερα χωρίς να ενοχλούν άλλους συμπολίτες μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει διαβούλευση ώστε αφενός να βρεθούν χώροι, και κονδύλια, αλλά και να διαμορφωθούν κανονισμοί λειτουργίας. Για παράδειγμα, το πάρκο σκύλων που έχει δημιουργηθεί στο πάρκο της Αττικής οδού δεν είναι επαρκές, παρότι υπάρχουν οι δυνατότητες σημαντικής βελτίωσης: τοποθέτηση πόρτας, βελτίωση περίφραξης και αισθητικής χώρου, δημιουργία χλοοτάπητα, τοποθέτηση σταντ με σακουλάκια για τους φιλόζωους, τοποθέτηση ευκρινών πινακίδων με τον κανονισμό λειτουργίας.  

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός λειτουργίας μπορεί να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη (καθησυχάζοντας όσους πιστεύουν ότι το πάρκο σκύλων μπορεί να γίνει αιτία ενόχλησης) ακόμη και σε περιπτώσεις που τα πάρκα βρίσκονται κοντά σε σπίτια ανθρώπων που δεν έχουν ζώο.   Σε γενικές γραμμές ζητάμε πάρκα με περίφραξη ικανού ύψους, λειτουργική πόρτα εισόδου που θα κλείνει με ασφάλεια, παροχή νερού, παγκάκια, πρόβλεψη για φωταγώγηση που είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των τετράποδων φίλων μας και εάν είναι δυνατόν, διαμερισματοποίηση για σκυλιά μικρού και μεγάλου μεγέθους. Μεγάλη σημασία έχει η καθαριότητα των πάρκων για την οποία προφανώς έχουν ευθύνη οι συνοδοί των σκύλων που οφείλουν να επιτηρούν τα ζώα τους καθ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο πάρκο, αλλά και ο Δήμος που θα καθαρίζει τακτικά τα πάρκα όπως κάνει και για τους άλλους δημόσιους χώρους (παιδικές χαρές, γήπεδα, πλατείες κ.λπ.). Οι σκύλοι θα είναι δεμένοι κατά την είσοδο και πριν από την έξοδό τους και οι συνοδοί τους θα φροντίζουν να μην ενοχλούν (ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας). Δεν επιτρέπεται το τάισμα στο χώρο των πάρκων, ενώ τα σκυλιά με επιθετική συμπεριφορά ή όσα είναι σε περίοδο ζευγαρώματος ή άρρωστα θα πρέπει να μην εισέρχονται. Ο κανονισμός θα πρέπει να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο για την ενημέρωση όλων.  

Η Σκόπελος αυτή τη στιγμή υστερεί αλλά μπορεί εύκολα να βρεθεί στην πρωτοπορία χάρη στην ευαισθησία και την κοινωνική υπευθυνότητα που διακρίνει το Δήμο μας. Ίσως επιθυμείτε να επικοινωνήσετε με άλλους δήμους για ιδέες. Έπειτα από πρόχειρη έρευνα συγκεντρώσαμε κάποια στοιχεία για δήμους που έχουν ήδη πετύχει άλλοτε μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη πρόοδο στο θέμα:  

Στο Γαλάτσι, λειτουργούν δύο πάρκα –ένα για μεγαλόσωμα κι ένα για μικρόσωμα σκυλιά κατασκευασμένα σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς 

Στο Παλαιό Φάληρο, επίσης λειτουργούν δύο πάρκα για σκύλους με νερό και φώτα.  

Στον Δήμο Ηρακλείου διατέθηκε έκταση 600 τ.μ. για πάρκο σκύλων.  

Στον Δήμο Καισαριανής έχουν αφιερώσει 4 στρέμματα. Το πάρκο αυτό φωταγωγείται τις βραδινές ώρες, ενώ στον χώρο έχουν τοποθετηθεί παγκάκια, καλαθάκια και βρύση. Επίσης, έχει διαχωριστεί σε δύο μέρη: ένα για μεγαλόσωμα κι ένα για μικρόσωμα σκυλιά.

Στον Δήμο Παπάγου Χολαργού υπάρχουν δύο δημοτικά πάρκα –το ένα μέσα στο Άλσος Χολαργού εκτείνεται σε περίπου 300τ.μ. και είναι ιδιαίτερα περιποιημένο με δεντράκια, παγκάκια και βρύση. Το δεύτερο βρίσκεται στο μεγάλο Πάρκο Παπάγου. Και τα δύο πάρκα είναι περιφραγμένα, ειδικά σχεδιασμένα και διαμορφωμένα για την αναψυχή των τετράποδων φίλων μας.

Ο Δήμος Ηλιούπολης διαθέτει πάρκο με παιχνίδια agility.

Στο Περιστέρι λειτουργεί πάρκο σκύλων αρκετά μεγάλο με χορτάρι.

Ο Δήμος Αλίμου διαθέτει δύο (2) πάρκα για σκύλους, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου τρία (3), ενώ επτά (7) πάρκα έχει ο Δήμος Νίκαιας  - Αγ. Ιωάννη Ρέντη!  

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ

Κλείνουμε το αίτημα με μια φράση του σπουδαίου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ: «Οι σκύλοι μιλούν αλλά μόνο σε αυτούς που ξέρουν να ακούν». Εμείς τους ακούμε και αναλαμβάνουμε να σας μεταφέρουμε το αίτημά τους. Θα μας ακούσετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.