Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6942 22 62 01

Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Ακτιβιστική δράση στην παραλία του Βόλου | Mήνυμα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η Επόμενη μέρα της Πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Καθαρού Αέρα 2020 @UNEP
Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου με γνώμονα πάντα την κοινωνική επιταγή για καθαρό αέρα διοργάνωσε ακτιβιστική δράση με στόχο να στηρίξει την πρωτοβουλία καθιέρωσης Παγκόσμιας Ημέρας Καθαρού Αέρα για γαλάζιο ουρανό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος των ημερών μας.

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Καθαρού Αέρα για γαλάζιους ουρανούς αποσκοπεί στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας δράσης που ενθαρρύνει τη συνεργασία σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με στόχο την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια να αποτελούμε τη μοναδική ελληνική δράση υποστήριξης της καμπάνιας #CleanAirForAll #ΚαθαρόςΑέραςΓιαΌλους #AirPurPourTous που αποτελεί τη θεματική ενότητα της Παγκόσμιας Ημέρας για αυτή τη χρονιά και την ευθύνη υλοποίησής της έχει το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον του ΟΗΕ.Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν με τον μοναδικό τους τρόπο στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Σε όλα τα στάδια από τον οραματισμό, στην υποστήριξη και κατάθεση της πρότασης, στη δημιουργία του teaser, στην προσφορά του φυτευτικού υλικού τα ανθοκήπια Σκούφης, Αργυράκης Β. και Δ. ΕΠΕ και Γεωτεχνική Βόλου Κουντουράς Δ, τους μουσικούς Νorbert Bouche-βιολί, Ανδρέα Παπαγιανακόπουλο-κιθάρα, Έρση Κασαρτζή-φλάουτο, τον filmmaker Ανετόπουλο Ανδρέα, την ομάδα ΓΑΙΑ, τα ΜΜΕ και τον κόσμο που παρευρέθηκε.


Απευθύνουμε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας ώστε να μειώσουμε το συλλογικό μας αποτύπωμα αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η αέρια ρύπανση μπορεί να αποφευχθεί αλλά μόνο με τη συνδρομή όλων. Από το επίπεδο του ιδιώτη, στο επίπεδο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των κρατικών δομών, των κυβερνήσεων και των παγκόσμιων οργανισμών.

Η χθεσινή ακτιβιστική δράση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, έρχεται να επιστεγάσει σειρά προσπαθειών κινητοποίησης της κοινής γνώμης του Βόλου αναφορικά με τις επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον.

Η Επιτροπή προτείνει κινητοποίηση πολιτικών σε δημοτικό, περιφερειακό και κυβερνητικό επίπεδο για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των επιπτώσεών της στη δημόσια υγεία, το φυσικό περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή με σεβασμό:


i. στα αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών για καθαρό αέρα, δίκαιες, δημοκρατικές πόλεις και αειφορία.
ii. στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με πολύ περισσότερους ασφαλείς, ανοιχτούς και προσβάσιμους χώρους πρασίνου.
iii. στους Παγκόσμιους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
iv. στην περιβαλλοντική υγεία, τη βιωσιμότητα του φυσικού οικοσυστήματος και των αξιών της αστικής οικολογίας, που απορρέει από μια υπεύθυνη στάση και κουλτούρα αναφορικά με τις παραβιάσεις περιβαλλοντικών νόμων που προκαλούν ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες.

Τέλος, προτείνει πλήρη διαφάνεια στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με:
α. Καταγραφή τιμών χωρίς “κενά χαρτιού και τάσης” κατά τη διάρκεια επεισοδίων υψηλών συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων (PM).
β. Εγκατάσταση δικτύου μετρητών αέριων ρύπων στην πόλη του Βόλου και Διαθεσιμότητα δεδομένων σε αληθινό χρόνο σε όλους τους πολίτες μέσω διαδικτυακών συστημάτων ζωντανής παρακολούθησης.
γ. Ενίσχυση υπεύθυνων και ενημερωμένων πολιτικών και νομοθεσίας στην κατεύθυνση ενός υγιούς και βιώσιμου μέλλοντος για όλους.
δ. Τακτικές μετρήσεις και έλεγχοι εκπομπής διοξινών, βαρέων μετάλλων και ραδιενεργών σε φυτικό και ζωικό υλικό και δημιουργία επιστημονικής βάσης δεδομένων

Ας αφήσουμε το αυτοκίνητο, ας πάρουμε το ποδήλατο, ας περπατήσουμε, ας φτιάξουμε πάρκα, ας φυτέψουμε δέντρα, ας μειώσουμε τους ρύπους, ας υιοθετήσουμε φιλικές στο περιβάλλον μορφές ενέργειας, ας δώσουμε κίνητρα για δωρεάν χρήση ΜΜΜ, ας ανακυκλώσουμε, ας κάνουμε κομποστοποίηση, ας καταγράψουμε τους ρύπους, ας μην καίμε σκουπίδια, ας αφαιρέσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης από τη ζωή μας, ας καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια...

Αξίζει τον κόπο..!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ

email: epitropiagonavolou@gmail.com
Facebook: facebook.com/epitropiAgonaVolou
Blog: epitropiagonavolou.blogspot.gr
twitter: https://twitter.com/EpitropiV

Instagram: https://www.instagram.com/epitropiagonapolitonvolou/ 


ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΕΔΩ↓
https://www.facebook.com/epitropiAgonaVolou/videos/671772740399509/
https://www.facebook.com/epitropiAgonaVolou/videos/648382849414523/