Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | twitter | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6942 22 62 01

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020

Για την απόφαση της Κυβέρνησης σε σχέση με τις σχολικές καθαρίστριες

Η πρόσφατη πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που καθορίζει τον αριθμό των καθαριστριών που θα προσληφθούν και στο Βόλο και στους υπόλοιπους δήμους της Μαγνησίας, αποτελεί πρόκληση! 
Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια εξωραϊσμένη κατάσταση διαφημίζοντας προσλήψεις την ώρα που αφήνει σοβαρά εκτεθειμένα τα σχολεία και την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και καθημερινής απολύμανσης μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Επίσης με τη  μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών, από έργου, σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου πλήρους ή μερικής απασχόλησης, συνεχίζει το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς ομηρίας τους, αντί να τις μονιμοποιήσει με πλήρες ωράριο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων.

Σε σχέση με τις εγκληματικές ελλείψεις εν μέσω πανδημίας είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των θέσεων που προβλέπονται στον Δήμο Βόλου.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται 81 καθαρίστριες ΙΔΟΧ πλήρους απασχόλησης και 62 μερικής απασχόλησης-μειωμένου ωραρίου, που με τις 30 μόνιμες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σε ένα σύνολο περίπου 1600 αιθουσών(!), συν τις τουαλέτες και τους κοινόχρηστους χώρους αμέτρητων τετραγωνικών μέτρων.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί! Οι καθαρίστριες δεν επαρκούν για την καθαριότητα των σχολείων σε κανονικές συνθήκες, πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας, που καλούνται να κάνουν σχολαστική και τακτική καθαριότητα και απολύμανση σε όλους τους χώρους και τις επιφάνειες των σχολικών μονάδων.

Και η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, που προκρίνει την ατομική ευθύνη και το «φιλότιμο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που φορτώνει την ευθύνη στην νεολαία, ακολουθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών. Αντιμετωπίζει τη ζωή σαν κόστος και δεν διστάζει να θυσιάσει την υγεία του λαού και των παιδιών του για χάρη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή που τους επιδοτεί με πακτωλό χρημάτων, αφήνει έκθετα τα σχολεία και κυνικά δίνει οδηγίες για το ποια μάσκα πρέπει να φορούν οι μαθητές και από πού πρέπει να την αγοράζουν οι γονείς.

Η πολιτική της κυβέρνησης διαμορφώνει μια εκρηκτική κατάσταση που απαιτεί την άμεση λαϊκή κινητοποίηση. Καλούμε τις λαϊκές οικογένειες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τις καθαρίστριες, τους μαθητές να οργανώσουν την αγωνιστική τους διεκδίκηση. Στηρίζουμε τα αιτήματα των φορέων του γονεϊκού κινήματος για:

Μόνιμο πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία.
Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.
Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του κράτους.
Μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν με ευθύνη του κράτους σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα κ.ά.)
Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε δήμο και διασύνδεση τους με τα σχολεία.
Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα.
Πρόγραμμα σχολικής στέγης για ασφαλή σχολεία με επάρκεια σε χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής μαθητών.

ΤΟΜΕΑΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΚΚΕ

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ↓

Προσλήψεις στην καθαριότητα σχολείων στις Βόρειες Σποράδες