Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6942 22 62 01

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020

«Υπόδειγμα» σύγχρονης τουριστικής επένδυσης στη Σκιάθο, με καταπατήσεις κοινόχρηστων χώρων, κοπή δένδρων και απαγόρευση πρόσβασης στις παραλίες!

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στην παραθαλάσσια περιοχή Κουκουναριές Σκιάθου, στα όρια του προστατευόμενου ως περιοχή NATURA “Δάσους των Κουκουναριών”, πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια μία καταστροφή διαρκείας με ξενοδοχειακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων να δρα ανεξέλεγκτα ενάντια στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον, κόβοντας χωρίς άδεια δένδρα (κουκουναριές), μη αποδίδοντας ως όφειλε κοινόχρηστους χώρους στον Δήμο Σκιάθου και μη επιτρέποντας την πρόσβαση των δημοτών και των επισκεπτών του νησιού στις τρεις παρακείμενες παραλίες.

Ως ενεργοί πολίτες δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη, ούτε και περιμένουμε από την Κυβέρνηση της ΝΔ ή την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να δείξουν την παραμικρή ευαισθησία για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στο νησί της Σκιάθου αλλά και σε πολλά άλλα νησιά της πατρίδας μας (με πολύ πρόσφατο το παράδειγμα με τις ανεμογεννήτριες στην Τήνο).
Άλλωστε, είναι αυτοί οι οποίοι, στο όνομα της ανάπτυξης και του να γίνουμε μία χώρα «φιλική προς τις επενδύσεις», προχώρησαν στην ουσία σε μία άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική απορρύθμιση, με νόμους fast track, νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, καταπατήσεις σε αιγιαλούς και παραλίες, παραχωρήσεις θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων για εξορύξεις υδρογονανθράκων ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές κ.α., δίνοντας στην ουσία το «πράσινο φως» σε κάθε είδους «επενδυτές» να δρουν ανεξέλεγκτα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στην δύναμη των πολιτών και των κινημάτων που αγωνίζονται ενάντια σε κάθε ενέργεια που υπονομεύει την ποιότητα ζωής μας και το μέλλον των παιδιών μας. Γι’ αυτό και ως Τομέας Νησιωτικότητας του ΜέΡΑ25, έχοντας ήδη προωθήσει το θέμα στη Βουλή με την υποβολή σχετικής ερώτησης από τον βουλευτή μας Κρίτωνα Αρσένη, συντασσόμαστε απολύτως με το ομόφωνο ψήφισμα και τις ενέργειες του Δήμου Σκιάθου, αλλά και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας του νησιού, που απαιτούν την απελευθέρωση των παραλιών τους, την σφράγιση και την απομάκρυνση βόθρων από τις παραλίες, την αποκατάσταση των κομμένων δένδρων (με νέα δένδρα του ιδίου είδους) και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.

Τομέας Νησιωτικότητας ΜέΡΑ25 
Υγιή, βιώσιμα και αυτάρκη νησιά 365 μέρες τον χρόνο! 
Νησιώτες - ενεργοί πολίτες 365 μέρες τον χρόνο! 

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Περιβαλλοντική καταστροφή στην παραλία Κουκουναριές από τουριστική επιχείρηση»
Σύμφωνα με καταγγελίες, η ιδιοκτησία του τουριστικού ακινήτου (πρώην Ξενία), στην παραλία Κουκουναριές προχώρησε τον τελευταίο καιρό σε εργασίες καταπάτησης και καταστροφής κοινόχρηστων χώρων και δασικών εκτάσεων της περιοχής. Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται (Έθνος, 04.05.2029) ότι η ιδιοκτησία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος κόβει δέντρα και στη συνέχεια τα καίει, προφανώς χωρίς άδεια από το Δασαρχείο Σκοπέλου, σε οικόπεδα του δήμου και κοινόχρηστους χώρους, ενώ έχει καταπατήσει χώρους για την δημιουργία γηπέδου τένις χωρίς άδεια και έχει βάλει μπάρες αποκλείοντας την είσοδο προς την παραλία.

Εκτός από τις καταγγελίες πολιτικών και δημοτικών κινήσεων ενάντια στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, σε καταγγελία έχει προβεί και ο Δήμαρχος Σκιάθου καταθέτοντας δύο μηνυτήριες αναφορές.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που απαιτούν, μεταξύ άλλων, την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση της πρόσβασης στις παραλίες Αμπελάκια και Μπανάνα και δεν αποκλείει να αφαιρέσει με κάθε μέσο μπάρες και φράχτες που κλείνουν την ελεύθερη διέξοδο προς την ακτή. Παράλληλα, απαιτεί την άμεση αποκατάσταση των κομμένων κουκουναριών, με νέα δέντρα του ίδιου είδους και όχι ελιές, αλλά και την σφράγιση και απομάκρυνση βόθρων από την Μπανάνα, τα Αμπελάκια και τις Κουκουναριές, καθώς και του αγωγού που αδειάζει λύματα στις παραλίες.

Δεδομένου ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα φαινόμενα εκτέλεσης παράνομων εργασιών σε κοινόχρηστους χώρους, δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς από ιδιώτες ιδιαίτερα κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.
Δεδομένου ότι υπάρχει εύλογη ανησυχία για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του αιγιαλού και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς έχει εκφραστεί συχνά στο παρελθόν η άποψη από στελέχη της κυβέρνησης ότι το νομικό πλαίσιο σχετικά με τον αιγιαλό πρέπει να αλλάξει ριζικά ώστε να επιτρέπει ευκολότερα τη χρήση του (και καταπάτηση) από ιδιώτες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχει δοθεί άδεια από την οικεία δασική αρχή για τις εν λόγω εργασίες και με ποιο σκεπτικό; Αν όχι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποκατάσταση των καταπατημένων εκτάσεων όπως ζητά το ψήφισμα του Δ.Σ. του δήμου Σκιάθου και την επιβολή κυρώσεων προς τον ιδιώτη-καταπατητή;

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να εξασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία Κουκουναριές;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης