Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6942 22 62 01

Κυριακή, 3 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Σκιάθου σχετικά με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το περιβάλλον και τις ακτές

[Το ψήφισμα είναι μία πολιτική διακήρυξη. Μόνο ο λαός μπορεί με την κινητοποίησή του να την κάνει πράξη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε τις επόμενες μέρες. Ο αγώνας μας δεν ξεκίνησε “χτες” και δεν θα σταματήσει.]
Τις τελευταίες ώρες σε τοπικά και ευρύτερα ΜΜΕ δημοσιεύτηκαν κείμενα σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου σε πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σκιάθου.

Όποιος όμως παρακολούθησε τη συζήτηση μπορούσε πολύ εύκολα να καταλήξει σε συμπεράσματα. Η παράταξη του κ. Πλωμαρίτη, που σήμερα παρουσιάζει το ψήφισμα ως επιτυχία, έδωσε αγώνα να αναβληθεί η συζήτησή του. Εκτός του κ. Τασιόπουλου (υπέρ) και του κ. Γιαμαρέλου (παρών), ψήφισαν να ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ η συζήτηση του ψηφίσματος με την αιτιολογία ότι δεν πρόλαβαν να το διαβάσουν. Το ψήφισμα, μαζί με τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης είχαν αποσταλεί στα e mail όλου του σώματος τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν και αναγνώστηκε και την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου από την κα Πρόεδρο. Παρόμοια ήταν η στάση της παράταξης του κ. Διολέττα. Η παράταξη του κ. Τζούμα υπερψήφισε ώστε να μπει προς ψήφιση η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ποιος δεν ψήφισε “υπέρ”; Ο Αντιδήμαρχος κ. Τσανάκας…

Αφού λοιπόν δεν πέτυχαν την αναβολή, στην ψηφοφορία που ακολούθησε κάτω από την πίεση του εκπροσώπου μας αλλά και τη γενικότερη κατακραυγή που υπάρχει από την τοπική κοινωνία για την μετατροπή μίας περιοχής μοναδικού φυσικού κάλλους σε σεληνιακό τοπίο (το οποίο ονομάζεται “επένδυση”) αναγκάστηκαν και οι "αδιάβαστοι" να ψηφίσουν “υπέρ” στο ψήφισμα. Για να εξυπηρετηθεί η ομοφωνία, δεχτήκαμε να μπει στο ψήφισμα η πρώτη παράγραφος ώστε να γίνει έλεγχος από τις υπηρεσίες του Δήμου για τη νομιμότητα και να γνωμοδοτήσουν για το ζήτημα.

Τις επόμενες μέρες “έσπασαν” τα τηλέφωνα από τη πλευρά της παράταξης του κ. Πλωμαρίτη ώστε να ακυρωθεί το ψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζαν για το περιεχόμενο και ότι δεν αναγνώστηκε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν μπορούν να μας διαψεύσουν.

Το πολιτικό θράσος όμως δεν έχει όρια. Σήμερα παρουσιάζεται τοποθέτηση – διευκρίνηση του κ. Πλωμαρίτη που ζητά να εφαρμοστεί το ψήφισμα (το οποίο δημοσιεύτηκε 2 εβδομάδες μετά την ψήφισή του). Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου δεν αναφέρεται μόνο στις Κουκουναριές, Μπανάνα, Πρώην Ξενία, αλλά και σε κάθε άλλη επιχείρηση ή ιδιώτη που κλείνει την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, καταστρέφει το περιβάλλον και ζητά την αποκατάσταση κάθε ζημιάς και καταπάτησης από τους επιχειρηματίες. Στο ψήφισμα καταδικάζονται όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που έφεραν το νησί μας σε αυτήν την κατάσταση, με κλειστές “ιδιωτικές” παραλίες, καταστροφές στο γύρω περιβάλλον και στη θάλασσα. Στη “διευκρίνηση” του κ. Πλωμαρίτη γίνεται λόγος για 23 παραλίες που είναι κλειστές. Επειδή εμείς αδιάβαστοι δεν ερχόμαστε, όλος ο κόσμος γνωρίζει κάτω από ποιων τις Δημαρχίες και ποιων τη συμμετοχή τους σε Περιφερειακές Αρχές δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση. Φαίνεται ότι αφού κάτι πλέον δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, καλύτερα να το καπελώνουμε με σομπρέρο.

Συνεχίζουμε να φωνάζουμε σε κάθε τόνο ότι οι ενέργειες  που περηφανεύεται η Δημοτική Αρχή και οι κύκλοι της είναι ελλιπέστατες. Τα νομικά μέτρα αφορούν μόνο ένα μικρό κομμάτι των καταστροφών, όταν εδώ και σχεδόν 2 μήνες έχουμε κάνει καταγγελία για βόθρους στις παραλίες, που προφανώς στην αυτοψία του ο Δήμαρχος δεν(;) είδε. Προχωρήσαμε σε καταγγελία προ ημερών για να διαπιστωθεί εάν δεντροφύτευση που πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Μπανάνας είναι νόμιμη. Για την ενέργειά μας αυτή έχει ενημερωθεί και ο Δήμος.

Ο επενδυτής που δραστηριοποιείται στην περιοχή, σε ένα απαράδεκτο κατά τα άλλα, δελτίο τύπου αναφέρει ότι για την τελευταία κοπή δέντρων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή ήταν ενήμερο και το Δασαρχείο και ο Δήμος Σκιάθου. Έγινε ερώτημα στο Δήμαρχο στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο από τον εκπρόσωπό μας, αλλά απάντηση δεν πήραμε…

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω κορονοϊού βρήκε μία πολύ καλή ευκαιρία να δώσει ένα τεράστιο δώρο σε “επενδυτές” με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να διαλέγουν και να πληρώνουν αυτοί εταιρείες που θα κάνουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ακύρωση των δασικών χαρτών, σημαντικές αλλαγές στις περιοχές “Natura”, ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα το νησί μας.

Η Δημοτική Αρχή, που κρύβεται πίσω από τη νομιμότητα με κάθε ευκαιρία, εφαρμόζει κατά γράμμα τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους μνημονιακούς νόμους στην Τοπική Διοίκηση. Το ίδιο θα κάνει και με το αντι – περιβαλλοντικό νόμο εάν ψηφιστεί και θα δημιουργήσει μανδύα νομιμότητας στην περιοχή των Κουκουναριών. Να μην αποδεχτούμε μοιρολατρικά την κατάσταση, όπως θα επιχειρήσουν να μας την πλασάρουν, αλλά να αγωνιστούμε για να την ανατρέψουμε.

Από τη στιγμή που η περιοχή πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ προειδοποιούσαμε ότι αυτού του τύπου οι “επενδύσεις” ούτε μεροκάματα της προκοπής θα φέρουν, ούτε λεφτά στον τόπο, ούτε είναι προς όφελος των μικρομεσαίων καταλυμάτων, επιχειρήσεων εστίασης και εμπορικών καταστημάτων.

Χρειάζεται σήμερα κινητοποίηση για να σταματήσουν αυτά τα σχέδια, για να ανοίξουν οι παραλίες, για να μην γίνει το περιβάλλον εμπόρευμα. Δεν κάνουμε διακρίσεις σε ¨ξένους”, “ντόπιους”, καλούς και κακούς επιχειρηματίες. Θέλουμε ανοιχτές παραλίες για όλους, να μην γίνεται μόλυνση του περιβάλλοντος, να προστατευτεί το νησί που αγαπάμε με τη φύση του, τις παραδόσεις του, την πολιτιστική ταυτότητά του.

Το ψήφισμα είναι μία πολιτική διακήρυξη. Μόνο ο λαός μπορεί με την κινητοποίησή του να την κάνει πράξη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε τις επόμενες μέρες. Ο αγώνας μας δεν ξεκίνησε “χτες” και δεν θα σταματήσει.

Λαϊκή Συσπείρωση Σκιάθου
3/5/2020