Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6942 22 62 01

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Ο ηλεκτρονικός συνδικαλιστικός γύψος της Κυβέρνησης και οι "καλοκαιρινές διακοπές για πάντα" του Προεδρείου του Συλλόγου μας

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ καταγγέλλει στους εργαζόμενους των Δήμων της Μαγνησίας τη στάση της Προέδρου  του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Θάλειας Στάχτου, του Γενικού Γραμματέα και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ Γιώργου  Μαγιάκου και όλου του Προεδρείου της αυτοαποκαλούμενης "πλειοψηφίας", στο αίτημά μας για έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ, το Σάββατο 14/9/2019 με μοναδικό θέμα την οργάνωση της πάλης και την άμεση απεργιακή απάντηση στο απεργοκτόνο πολυνομοσχέδιο-σκούπα της Κυβέρνησης της ΝΔ, που επιχειρεί να βάλει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα.
Παραβλέπουμε το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν  σαν  τσιφλίκι τους το  Δ.Σ  του Συλλόγου  μας αποφασίζοντας όποτε θέλουν και ανάλογα με τις σκοπιμότητές τους τις περιοδείες  τους, χωρίς να ενημερώνουν σε εύλογο χρόνο. (Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο  του Συλλόγου μας έχει να συνεδριάσει από τις 7 Ιουνίου και ξαφνικά, ειδοποιηθήκαμε με SMS την Πέμπτη 12/9, χωρίς να προηγηθεί καμία συνεδρίαση, για περιοδεία σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, που θα ξεκινούσε την Κυριακή 15/9 το απόγευμα με επιστροφή στο Βόλο το απόγευμα της Τετάρτης 18/9, καλώντας μας μάλιστα να ζητήσουμε την οικονομική αποζημίωση –λες κι αυτό ήταν το πρωτεύον– από την ταμία μέχρι τις 10 π.μ. χθες).

Την ώρα που πρέπει να σημάνει ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ενάντια στην επίθεση στις ΣΣΕ και την  απροκάλυπτη παρέμβαση του αστικού κράτους στη συνδικαλιστική δράση και στην ίδια την εσωτερική λειτουργία των συνδικάτων, στο πλαίσιο του διαχρονικού στόχου του κεφαλαίου για συνδικάτα που θα υποτάσσονται πλήρως στους στρατηγικούς στόχους του, αποφεύγουν έστω και για "ξεκάρφωμα" την οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα από τα κάτω!

Την ώρα που η Κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, εισάγει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας» (συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει ότι η ψηφοφορία για όλα τα παραπάνω «μπορεί να διεξάγεται και με ηλεκτρονική ψήφο»), αφήνοντας μάλιστα σε δεύτερο χρόνο τον ορισμό «κάθε λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρούσης διάταξης» με απόφαση του υπουργού Εργασίας, περιμένουν… ενημέρωση από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και της ΠΌΕ ΟΤΑ! Δηλαδή, "Βλέπουμε το λύκο και ψάχνουμε τον ντορό"...

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, 
Η προωθούμενη επέμβαση στις διαδικασίες των συνδικάτων δεν συνιστά «εκδημοκρατισμό», όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Επιχειρούν να κόψουν τους δεσμούς των ίδιων των εργαζομένων μεταξύ τους, το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ενημερώνονται και να συζητούν συλλογικά, να συνδιαμορφώνουν τα αιτήματά τους και το σχέδιο δράσης τους, να οργανώνουν συλλογικά τις απεργιακές και τις άλλες κινητοποιήσεις τους.

Συνεχίζοντας  την υλοποίηση μνημονιακών προαπαιτούμενων που ψήφισαν μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο προωθείται η δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας. Με τη δημιουργία της εν λόγω υποδομής ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων και του ασφυκτικού ελέγχου των πραγματικών συνδικάτων από το αστικό κράτος και την εργοδοσία.

Και εδώ, όπως και σε όλα τα παραπάνω, όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων παραπέμπονται σε αποφάσεις του υπουργού Εργασίας. Δίνεται στην πραγματικότητα στον Γ. Βρούτση και σε αυτούς που θα τον διαδεχθούν... «διευθυντικό δικαίωμα» για να ξαναγράφουν τον συνδικαλιστικό νόμο με Υπουργικές Αποφάσεις.
Συνδυαζόμενες αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές, με το λεγόμενο επιτελικό κράτος που θα προωθεί άμεσα επιχειρηματικά σχέδια χωρίς κανέναν έλεγχο για επιπτώσεις στο περιβάλλον και  τη δημόσια περιουσία, τις σχεδιαζόμενες περικοπές στο εφάπαξ, το τζογάρισμα των εισφορών Επικουρικής Ασφάλισης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, το κουτσούρεμα των ΒΑΕ, την αυστηροποίηση της απαράδεκτης αξιολόγησης, το νέο  ενιαίο "φτωχολόγιο" που έρχεται, δημιουργούν συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στα δικαιώματά μας!

Η στάση της αυτοαποκαλούμενης  "πλειοψηφίας" του Συλλόγου μας (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ- ΚΙΝΑΛ) δεν είναι τυχαία! Περιμένουν, λένε, τη συντονισμένη αντίδραση ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ ΟΤΑ.

Θυμίζουμε ότι είναι:
-η πλειοψηφία των διοικήσεων ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ ΟΤΑ που πρότειναν στην ουσία την εφαρμογή της αξιολόγησης,
- η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που το 2017 πρότεινε να πάρουν τα δεδουλευμένα τους οι παρατασιούχοι και να απολυθούν αλλά σύρθηκαν στον αγώνα από τη δράση των επιτροπών αγώνα, των συνδικάτων και τη στάση του ΠΑΜΕ
-η πλειοψηφία των ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ ΟΤΑ, που το Γενάρη του '18 άφησε αναπάντητη, έστω και για την τιμή των όπλων, την επίθεση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο απεργιακό δικαίωμα.

Βέβαια, θα θέλαμε να ενημερώσουν  μέλη του Προεδρείου του Συλλόγου, όπως ο Α. Τζουρβατζής, που διακηρύττει με περηφάνια «εγώ δεν απεργώ», «είναι ξεπερασμένη η απεργία» κλπ  τι συμπεράσματα βγάζουν από την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα;
Ο συντονισμός τους αποδεδειγμένα οδηγεί στον ευνουχισμό και την υποταγή  του κινήματος, στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων μας!

Ως ΔΑΣ ΟΤΑ δεν πρόκειται να γίνουμε περιοδεύων θίασος πηγαίνοντας στους συναδέλφους στα νησιά και υποτιμώντας στην ουσία τους συναδέλφους μας εκεί, χωρίς σχέδιο οργάνωσης του αγώνα! Απαντάμε στην πρόκληση της Κυβέρνησης, με συσκέψεις, ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς, συλλαλητήρια!

Καλούμε τους συναδέλφους σε όλο το νομό να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης ενάντια στο τσάκισμα της συλλογικής δράσης των σωματείων από την Κυβέρνηση της ΝΔ, που επιχειρεί να θωρακίσει και με αυτόν τον τρόπο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από την "ανάπτυξή" τους. Κάνουμε στην άκρη συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δε θέλουν αλλά ούτε έχουν προσανατολισμό να οργανώσουν κίνημα κόντρα στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα, τα μέτρα που στηρίζουν την κερδοφορία των μονοπωλίων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ! ΌΧΙ ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΥΨΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 7.00 μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ