Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6942 22 62 01

ΣΚΟΠΕΛΟΣ | ΑΦΟΙ ΠΡΟΒΙΑ I

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Γιατί στη Σκόπελο χτυπά η καρδιά του Ρεμπέτικου!

Ανάδειξη τοπικού χαρακτήρα, ανάδειξη καλλιτεχνών της Σκοπέλου

Ρεμπέτικο Φεστιβάλ «Μέρες Ρεμπέτικου στη Σκόπελο» 2019
Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου, ανοίγει την αυλαία του Ρεμπέτικου Φεστιβάλ στη Σκόπελο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και σας καλεί στην αρχόντισσα Σκόπελο, όπου  καταξιωμένοι  μουσικοί, οργανοποιοί και ομιλητές θα παρουσιάσουν την ιστορία και το ύφος του κοινωνικό-μουσικό-χορευτικού φαινομένου του Ρεμπέτικου.  
Έπειτα από την περσινή, επιτυχημένη διοργάνωση του Ρεμπέτικου Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή όλων των μουσικών της Σκοπέλου, ο Σύλλογος διοργανώνει  το «Μέρες Ρεμπέτικου στη Σκόπελο 2019» με την συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών απ’ όλη την Ελλάδα, στις 15/16/17 και 18 Ιουλίου, υπό τη σκιά της «Παναγίας του Πύργου», το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Μπουζουκομάνα και ταλεντομάνα καλλονή η Σκόπελος συγκεντρώνει τους φανατικότερους θιασώτες του ρεμπέτικου. Στην Ακρόπολη της ψηλά στο Κάστρο, κάθε νύχτα ο εμβληματικός, γνωστός σε όλους ρεμπέτης Γιώργος Ξηντάρης με τους γιούς του και τους μαθητές του, όλους δεξιοτέχνες μπουζουξήδες, στήνει ένα πρόγραμμα υψηλών αξιώσεων. O Παύλος Βασιλείου με μακρά ιστορία, ο Νίκος Σύρος που διαπρέπει στη Γαλλία και εμφανίζεται το καλοκαίρι στο νησί, ο σημαντικός κιθαρίστας Κώστας Καλαφάτης παίζει πάντοτε σε κάποιο στέκι. Ο επίσης σπουδαίος Χρήστος Μητρέτζης εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά. Ο Παναγιώτης Αστεριάδης, ο Κώστας Κοσύφης, ο Νίκος Ξηροχειμώνας, ο Αποστόλης Σταύρακας, ο Γιώργος Αναγνώστου, ο Στέλιος Παχής, ο Θανάσης Σύρος, ο Γιάννης Ξηρογιάννης, ο Κώστας Σύρος και πόσοι άλλοι νέοι σολίστες μαγευτικοί, είναι το έμψυχο υλικό, το οποίο μας ενέπνευσε και δημιούργησε την ιδέα μας για το ρεμπέτικο φεστιβάλ και φυσικά πάνω σε όλους αυτούς του αξιόλογους σκοπελίτες μουσικούς, βασίζεται και στηρίζεται.

Είμαστε επιπλέον ικανοποιημένοι καθώς φέτος θα συμμετέχουν και άλλοι καλλιτέχνες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, το σχήμα της «Πριγκηπέσσας» και του «Κατιφέ» από τη Θεσσαλονίκη, ο Αγάθων Ιακωβίδης, αλλά και μουσικά ωδεία όπως το «Εν χορδαίς και εν οργάνοις» από τη Σύρο, και το Σύγχρονο Μουσικό Ωδείο Καβάλας με τους «Παγγαιορείτες».

Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί έκθεση μουσικών οργάνων, από οργανοποιούς, διάλεξη από τον φιλόλογο κ. Θωμά Κοροβίνη αλλά και σεμινάρια μπουζουκιού από τον δεξιοτέχνη κ. Μανώλη Πάππο.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το Ρεμπέτικο Φεστιβάλ, αρχίζει να αποκτά (ήδη από τη δεύτερη χρονιά) κύρος αλλά και να γίνεται ευρέως γνωστό σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Ο σκοπός του Δ.Σ. του Συλλόγου, αρχίζει να εκπληρώνεται, και η Σκόπελος πια  παίζει βασικό ρόλο στη μετάδοση και διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς , που είναι αφενός μεν το ρεμπέτικο και αφετέρου η μεταλαμπάδευσή του στις νεότερες γενιές του τόπου και παραπέρα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στην προσπάθεια μας, έχουμε πάντα υποστηρικτές, όλους τους επαγγελματίες του νησιού που βοηθούν σε κάθε μας εκδήλωση, τους κατοίκους του νησιού ντόπιους αλλά και αλλοδαπούς, τους λάτρεις της Σκοπέλου, τις ακτοπλοϊκές εταιρίες ANEΣ ferries και HSW και φυσικά  όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Με την υποστήριξη του Δήμου Σκοπέλου
Τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Τη χορηγία προβολής ΕΡΤ3 – ΕΡΤ Βόλου και Εφημερίδας Βόρειες Σποράδες.

Με εκτίμηση 
Το Δ.Σ.