Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6942 22 62 01

Σάββατο, 13 Απριλίου 2019

Γ. Γούλας: 42 ημέρες έμειναν ακόμη! Να φτάσει παντού το κάλεσμα, το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης! Να γεμίσουν με κόκκινα γαρύφαλλα οι κάλπες!

Σε μία μεγάλη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Σκόπελο μίλησαν ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βορείων Σποράδων Γιώργος Γούλας και ο υποψήφιος Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Αναγνώστου (εδώ η ομιλία του Γ. Αναγνώστου), ενώ παρουσιάστηκε μέρος των υποψηφίων συμβούλων της παράταξης.
Στην κατάμεστη αίθουσα του “Ορφέα” ο Γιώργος Γούλας είπε:

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, αρκετοί συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ωστόσο το κριτήριο ψήφου, δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός, είναι ποια πολιτική στηρίζει, η στάση του απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και την διέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική. Ποια πρέπει να είναι η στάση του στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης – από ποιον και για ποιον – που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και με ποιον τάσσεται ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη είτε εμφανίζεται ως δήθεν ανεξάρτητος.

Ο συνδυασμός της Ν.Δ. με τον κ. Αγοραστό υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις  κυβερνήσεις και την Ε.Ε., την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και την περίφημη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης με όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. 


Η «αντιπαράθεση» με τον κ. Αγοραστό, των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που ως τώρα τάχα «σκοτώνονταν» και τώρα θα συνεργαστούν με επικεφαλής τον κ. Τσιλιμίγκα, είναι ψευδεπίγραφη. Το ίδιο και της ΛΑΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μέχρι πριν λίγες μέρες συμμετείχε στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και σε Δήμους στηρίζει  τους υποψηφίους του. Ψευδεπίγραφη είναι και η αντιπαράθεση του κ. Κουρέτα που πορεύτηκε και με τον κ. Αγοραστό και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το Ποτάμι και παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ!  Στα βασικά ζητήματα συμφωνούσαν όλες αυτές οι δυνάμεις και στο περιφερειακό συμβούλιο και έξω απ’ αυτό, πέρα από σκιαμαχίες. 

Το ίδιο και η δήθεν αντιπολίτευση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, που συμφωνούσε στα βασικά με την πλειοψηφία, χύνοντας παράλληλα το δηλητήριο του αντικομουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, στους μετανάστες και τους άλλους λαούς. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, είναι η μόνη δύναμη που αποκάλυπτε και αντιπάλευε την αντιλαϊκή πολιτική, που προωθούσε στην Περιφέρεια η πλειοψηφία της Ν.Δ., σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ε.Ε. και την συναίνεση σε βασικά ζητήματα, των αιρετών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, των Οικολόγων & της Χρυσής Αυγής και διεκδικούσε μέτρα στήριξης του λαού.   

Ήμασταν πάντα μπροστά στην οργάνωση των αγώνων των εργατών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων αγροτών, των σπουδαστών και μαθητών, των γυναικών, θέτοντας τα αιτήματά τους και στο περιφερειακό συμβούλιο, διεκδικώντας λύσεις.

Ζητήσαμε από το περιφερειακό συμβούλιο, να εκφράσει την αντίθεσή του στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, καταθέσεων και εργαλείων δουλειάς. Θέσαμε το αίτημα κατάργησης των διοδίων και αφαίρεσης της εκμετάλλευσης των δρόμων απ’ τους ιδιώτες, αλλά η Ν.Δ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν τα στήριξαν αυτά τα αιτήματα. 

Αποκαλύψαμε ότι η απορροφητικότητα των ευρωενωσιακών πόρων και τα έργα που διαφημίζει ο περιφερειάρχης, δεν ωφέλησαν τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, αφού η ανεργία στην Μαγνησία και σε όλη τη Θεσσαλία παραμένει υψηλή, το εισόδημα μισθωτών, μικρών αγροτών & ΕΒΕ μειώθηκε δραστικά, η μικρή αγροτιά ξεκληρίζεται και αγκομαχά, η νεολαία βιώνει μεγάλα αδιέξοδα. Το όφελος είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, που για τις ανάγκες του δίνεται το 75% του ΕΣΠΑ, το 90% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και η μερίδα του λέοντος των προϋπολογισμών. 
Αντιπαλέψαμε την πολύμορφη στήριξη από την περιφέρεια, εκατοντάδων επιχειρηματικών επενδύσεων στις ΑΠΕ που τις πληρώνει ακριβά ο λαός, ιδιωτικοποιούν την ενέργεια, αρπάζουν δημόσια γη, σπέρνουν παντού ανεμογεννήτριες και καταστρέφουν το περιβάλλον. Τη στήριξη από τις κυβερνήσεις, την περιφέρεια, τον Δ. Βόλου, της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ για να αυξηθεί η κερδοφορία της, όπως και την κατασκευή μονάδων παραγωγής RDF/SRF σαν αυτή που χρηματοδοτεί η περιφέρεια και θέλει να φτιάξει ο Δήμος Βόλου και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, πρωτοστατώντας τόσο μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Αντιπαλέψαμε την κατασκευή μαρίνων και λιμενικών έργων για πολυτελή σκάφη και κρουαζιερόπλοια στη Μαγνησία, καταδυτικών πάρκων που προωθούσαν ιδιωτικοποίηση αιγιαλού και θαλάσσιων ζωνών για ακριβό τουρισμό στις Σποράδες και το Νότιο Πήλιο, ενώ πάνω από το 50% των ελλήνων δεν έχει την δυνατότητα να κάνει έστω και μία μέρα διακοπές και στους κατοίκους των νησιών στερούν την δυνατότητα κανονικής και φτηνής θαλάσσιας συγκοινωνίας. 
Αναδείξαμε τις τεράστιες ευθύνες της Περιφέρειας, των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., για την απουσία σχεδιασμού, χρηματοδότησης και έργων προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, από τους σεισμούς, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, και καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, που δεν έγιναν δεκτές, αφού θεωρούν τόσο η περιφερειακή αρχή της Ν.Δ, όσο και η κυβέρνηση και η Ε.Ε., ότι αυτά τα έργα κοστίζουν όπως λένε, εννοώντας, ότι δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, θυσιάζοντας στην κυριολεξία την ζωή και τις λαϊκές περιουσίες. 

Καταθέσαμε προτάσεις-διεκδικήσεις, για κατασκευή σχολείων, παιδικών σταθμών, σπουδαστικών εστιών, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, δωρεάν. Δομών δημόσιας υγείας-πρόνοιας, δημόσιων δωρεάν υποδομών αθλητισμού, πολιτισμού, για ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου σε δημόσιες-δημοτικές εκτάσεις, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, την ανακατασκευή του επαρχιακού & αγροτικού οδικού δικτύου.   

Αποκαλύψαμε την στήριξη της περιφερειακής αρχής της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, των ΑΝΕΛ και της Χ.Α, στους επικίνδυνους Αμερικανονατοικούς σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της κυβέρνησης σ’ αυτούς, στην εγκατάσταση των αμερικανικών DRONES στην 110 Π.Μ. της Λάρισας, ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Βόλο και πολεμικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. 

Αξιώνουμε, καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να φύγουν όλες οι ξένες βάσεις από την Θεσσαλία και όλη τη χώρα. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., με το λαό αφέντη στον τόπο του. Να επιστρέψουν τώρα όλες οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας που βρίσκονται εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να πάψει η Ελλάδα να δίνει 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ.

Σκοπελίτισσες και Σκοπελίτες

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μόνη δύναμη που με  επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο (8/5/2018), ανέδειξε τα σημαντικά προβλήματα της Σκοπέλου και διεκδικήσαμε την λύση τους.         
                
Τόσο ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, όσο η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη, στα περισσότερα δεν απάντησαν, αλλά και σε όσα απάντησαν ήταν γενικόλογοι ή αρνητικοί, προσπαθώντας να μεταφέρουν ευθύνες τους αλλού. Το κυριότερο όμως είναι ότι ελάχιστα πράγματα έγιναν από τότε και τώρα προεκλογικά θα μας τάξουν ξανά τα πάντα όπως συνήθως. 

-ΡΩΤΉΣΑΜΕ τι έκαναν για να ολοκληρωθούν, οι μελέτες και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο Σκοπέλου-Γλώσσας από την πλημμύρα του 2015 και κυρίως στα αντιπλημμυρικά έργα σε Σκόπελο, Αγνώντα, Πάνορμο, Ελιος. Ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε. Όπως δεν είχαμε πάρει απάντηση και γιατί καθυστερούσε ο  καθαρισμός ρεμάτων ύψους 200 χιλιάδων ευρώ. Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο δρόμο, αλλά και με τα ρέματα ελάχιστα έκαναν σε σχέση με αυτά που έχει η Σκόπελος. Ιδιαίτερα δεν έχει γίνει κάτι με τα ρέματα Γλυστέρι και Καστάνη. 

Καμία ενέργεια δεν έκανε η  Περιφέρεια για την  άμεση ή έστω ταχύτερη  καταβολή όλου του ποσού της αποζημίωσης, σε όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών που έπαθαν ζημιές και απογράφηκαν. Ενώ για την καταβολή των αποζημιώσεων σε όλους τους επαγγελματίες, χωρίς την απαράδεκτη προϋπόθεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, αφού μιλούσαν για τις επιτροπές καταγραφής των ζημιών που είχαν γίνει το 2015. Και βέβαια μόλις φέτος, 3,5 χρόνια μετά, κοντά στο ανώτατο χρονικό όριο αποζημιώνονται οι ΕΒΕ.  

ΡΩΤΗΣΑΜΕ  για την ένταξη σε σχετικό πρόγραμμα όλων των τμημάτων του δικτύου ύδρευσης της Σκοπέλου που είναι παλιό με συχνά σπασίματα, απώλεια νερού και ένα μέρος του αποτελείται από σωλήνες αμιάντου (Ελιος), προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του προβληματικού τμήματος. Δεν ξεκαθάρισαν ούτε τι θα γίνει με τα προβληματικά τμήματα ούτε για τα τμήματα που έχουν σωλήνες αμιάντου και τα προβλήματα υπάρχουν ακόμα.

ΡΩΤΗΣΑΜΕ, για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης του δικτύου αγροτικής οδοποιίας της Σκοπέλου και αν θα εντάξει στο Π.Α.Α 2014-2020, την αίτηση του Δήμου Σκοπέλου, για ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου Ελαιοτριβείου Αντωνίου-Κεραμωτό-ΜΑΡΚ-Χονδρογιώργη-Περιβολιού, μας είχε απαντήσει αρνητικά τότε, λέγοντας ότι η αγροτική οδοποιία είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Τώρα βέβαια πανηγυρίζοντας το ενέταξε στο πρόγραμμα Φιλόδημος, στέλνοντας όμως τον δήμο να δανεισθεί 868.000€ από το ΤΠΔ βάζοντας υποθήκη την κρατική επιχορήγηση, κάτι που απέκρυψαν από το Π.Σ. 

ΡΩΤΗΣΑΜΕ για την επιδιόρθωση των προβλημάτων και την εκ νέου ασφαλτόστρωση του δρόμου Σκοπέλου-Γλώσσας που είναι στην ευθύνη της και ιδιαίτερα στις περιοχές Στάφυλος, Αγ. Απόστολοι Γλώσσας που υπάρχουν ημιτελείς εργολαβίες της περιφέρειας, η απάντησή τους ήταν τι έγινε κυρίως πριν 3 χρόνια και όχι στο τώρα. Σίριαλ με πολλά επεισόδια η αποκατάσταση του οδοστρώματος στο ύψος της επιχείρησης Σκούρα.  

Στο ερώτημά μας αν σκοπεύει να συνδράμει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους, που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα από τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε., με παραχώρηση 2 γεωπόνων (1 εξειδικευμένου για την ελαιοκαλλιέργεια και 1 για την κτηνοτροφία), δεν πήραμε απάντηση.

Τέλος,  στην ερώτησή μας, αν θα προχωρήσει η Περιφέρεια στην διεκδίκηση στελέχωσης του Δασαρχείου και του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σκοπέλου και παράλληλα στον καθαρισμό του δάσους από τα πολλά πεσμένα δένδρα, ώστε να προστατευθεί από τυχόν πυρκαγιά, αλλά και για να ανανεώνεται το δάσος, η απάντησή του ήταν αρνητική, παραπέμποντας το θέμα στο Δασαρχείο, την Κτηματική Υπηρεσία και τον Δήμο. 

Από πέρυσι ο κ. Αγοραστός μας φλόμωσε με εκατομμύρια με το νέο βαρύγδουπο σχέδιο για τις Β. Σποράδες, που αυτή τη φορά θα ονομάζεται Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ενώ ήμουνα νιος και γέρασα να περιμένω τη χρηματοδότηση της μελέτης  για το κτίριο του Κέντρου Υγείας, την ώρα που κινδυνεύει η ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων σε έντονες καιρικές συνθήκες.

Και δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να σχολιάσω το προηγούμενο «μεγαλόπνοο» σχέδιο,  το ΟΣΑΝ που άρχισε στην προηγούμενη δημοτική αρχή. 

Περιελάμβανε μεταξύ άλλων:
-Βελτίωση οδού Ι.Μ. Ευαγγελισμού. Την είδατε;
-Αντικατάσταση καταθλιπτικών σωλήνων και δικτύων ύδρευσης, αλλά νεράκι από τη βρύση δεν πίνουμε ακόμη.
-Ανακατασκευή καλντεριμιών. Την επομένη άρχισαν οι αποκαταστάσεις των κακοτεχνιών για τι τα νερά έμπαιναν στα σπίτια

Φίλες και Φίλοι, 
Έχοντας την πείρα της πλημμύρας του 2015, που κόστισε  στη Σκόπελο 20.000.000 € με πρόχειρους υπολογισμούς με το λογαριασμό να ανεβαίνει σε κάθε νέα βροχούλα,  σας καλώ να σκεφτείτε πόσο διαφορετική είναι η δική μας σκέψη, η δική μας πρόταση για την Τοπική Διοίκηση.

Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. 

Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε να υπερασπισθούμε το λαό μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, αλλά και να ηγηθούμε μιας τέτοιας προοπτικής ριζικών αλλαγών, γι’ αυτό απαιτείται, ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην ευρωβουλή και τη Βουλή, ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και τους Δήμους.

42 ημέρες έμειναν ακόμη! Να φτάσει παντού το κάλεσμα, το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης! Να γεμίσουν με κόκκινα γαρύφαλλα οι κάλπες!
Να εκλέξουμε Δήμαρχο στη Σκόπελο τον Γιώργο Αναγνώστου!