Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6942 22 62 01

q

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ & ΣΙΑ | ΚΑΜΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ | ΤΗΛ. 2424024762

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Επιστολές Καθηγητών και μαθητών ΕΠΑΛ Σκοπέλου

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
Ανοιχτές επιστολές προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο έστειλαν ο Σύλλογος Καθηγητών ΕΠΑΛ Σκοπέλου και οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σκοπέλου διαμαρτυρόμενοι για την αβασάνιστη, όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση (κλικ) του Δημοτικού Συμβουλίου να μην μεταφερθεί το σχολείο από το Έλιος στη Σκόπελο.
Για την ιστορική ευθύνη που έχει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου για το κλείσιμο του σχολείου, χωρίς να κάνει την ελάχιστη προσπάθεια να βρει μια εναλλακτική λύση, να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, κάνει λόγο η επιστολή των καθηγητών, ενώ οι μαθητές (Σκοπέλου, Γλώσσας και Έλιους) διαφωνούν με την απόφαση να μη μεταφερθεί το σχολείο στη Σκόπελο, τονίζοντας ότι πολλοί συμμαθητές τους από το ΓΕΛ και το Γυμνάσιο της Σκοπέλου δεν έρχονται στο ΕΠΑΛ λόγω απόστασης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλοί μαθητές σε αυτό...
  • Οι επιστολές του Συλλόγου Καθηγητών και μαθητών, οι οποίες κοινοποιούνται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Ν. Μαγνησίας και ΕΛΜΕ Ν. Μαγνησίας έχουν ως εξης:
Ο Σύλλογος Καθηγητών
Διεκδικώντας το στοιχειώδες δικαίωμα των μαθητών μας να έχουν σχολείο και με την πεποίθηση ότι το κλείσιμο ενός σχολείου αφορά όχι μόνο μαθητές και καθηγητές αλλά ολόκληρη την κοινωνία, θα θέλαμε να δημοσιοποιήσουμε την άποψή μας και να διαμαρτυθούμε έντονα για την αβασάνιστη απόφασή σας να μην μεταφέρετε το σχολείο μας από το Έλιος στη Σκόπελο:
Ως γνωστόν, και εν όψει της κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων που επίκειται (στα πλαίσια της πολιτικής των μνημονίων και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους), σας ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας να αποφασίσετε, αν διατίθεστε να μεταφέρετε το ΕΠΑΛ στη Σκόπελο προκειμένου να...
αποφευχθεί το κλείσιμό του, καθώς αυτή τη στιγμή διαθέτει λίγα παιδιά και η απόσταση λειτουργεί αποτρεπτικά για τα παιδιά που κατοικούν στην Σκόπελο. Πρόκειται για ένα πρόβλημα υπαρκτό, καθώς διαχρονικά οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου προέρχονται από τη Σκόπελο και αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά μια απόσταση 40 λεπτών με λεωφορεία των οποίων τα δρομολόγια τους εξαντλούν (φεύγουν από τη Σκόπελο στις 7 το πρωί και επιστρέφουν σπίτι τους το απόγευμα στις 4 ενώ το σχολείο λειτουργεί 8:15-2:00).
Επανειλημμένα και ποικιλοτρόπως, έχουμε θέσει το ζήτημα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας τις ρητές δηλώσεις γονέων μαθητών της Σκοπέλου ότι δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο ΕΠΑΛ λόγω της απόστασης, κι έχουμε σκοντάψει σε μια εκ των προτέρων αρνητική σας στάση. Αυτή τη φορά, όμως, το ζήτημα τέθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ύστατη προσπάθεια για την διάσωση του σχολείου.
Στο πλαίσιο της παρούσας συγκυρίας, ο ισχυρισμός που ακούστηκε, ότι και στο παρελθόν τέτοιες απειλές υπήρξαν κι όμως το σχολείο δεν έκλεισε, είναι τελείως αβάσιμος αυτή τη φορά. Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων (π.χ. Εφημερίδα Συντακτών 12/12/2013) που κάνουν λόγο για κλείσιμο 1.676 σχολείων, δεν αφήνουν περιθώρια αυταπάτης ούτε στον πιο αφελή. Προφανώς, το κλείσιμο σχολείων δεν αποτελεί επιλογή της όποιας Διεύθυνσης ή Περιφέρειας αλλά πηγάζει ευθέως από την κεντρική πολιτική του κράτους.
Με δεδομένο λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή το δίλημμα δεν είναι που θα λειτουργεί αλλά αν θα υπάρξει το ΕΠΑ.Λ αναρωτιόμαστε:
Πέραν των όποιων προτεραιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου (που ποτέ δεν ειπώθηκαν ευθέως) είναι προτιμότερο να κλείσει ένα σχολείο από το να μεταφερθεί κάπου αλλού;
Είναι δυνατόν σε με τέτοια απόφαση που αφορά άμεσα το μέλλον των παιδιών, να μην ζητείται καν η δική τους γνώμη και των γονιών τους; Σε ποια κατάσταση θα βρεθούν αν κλείσει το σχολείο; θα πρέπει να φύγουν από το νησί για να συνεχίσουν σε άλλο ΕΠΑΛ ή να γυρίσουν στα σπίτια τους; αυτό δεν απασχολεί τους ιθύνοντες;
Ειπώθηκε στο παρελθόν ότι ένα ΕΠΑΛ στη Σκόπελο δεν θα εξυπηρετεί τα παιδιά της Γλώσσας και του Έλιους. Πέρα από το γεγονός ότι οι μαθητές Γλώσσας – Έλιους είναι συγκριτικά και λόγω πληθυσμιακού μεγέθους λιγότεροι, θα εξυπηρετούνται περισσότερο, αν το σχολείο κλείσει οριστικά;
Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει η υποδομή στη Σκόπελο υποκρύπτει το λιγότερο έλλειψη πολιτικής βούλησης, αν όχι μικροπολιτική σκοπιμότητα, τη στιγμή που κάθε πρόταση, που έγινε στο παρελθόν εκ μέρους μας, απορρίφθηκε πριν καν συζητηθεί.
Ας σημειωθεί, δε, ότι το κτίριο που στεγάζει το σχολείο μας στο Έλιος είναι ένα πρώην κοινοτικό κατάστημα το οποίο ελάχιστα προσιδιάζει στα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένα σχολείο. Παρόλα αυτά, το σχολείο, χάρη στην ευσυνειδησία του προσωπικού, λειτουργεί κανονικά.
Σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο την ιστορική ευθύνη του κλεισίματος ενός σχολείου, χωρίς να κάνει την ελάχιστη προσπάθεια να βρει μια εναλλακτική, να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα;
Επαναφέρουμε την πρόταση που έκανε και στο παρελθόν ο Διευθυντής του σχολείου για τοποθέτηση λυομένων στο χώρο του ΓΕΛ Σκοπέλου και είμαστε ανοιχτοί και πρόθυμοι συνδράμουμε σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση τυχόν γίνει. Δεν είναι δυνατόν από τη μια, να υπάρχουν χρήματα για κατασκευή πεζοδρομίων και συνεδριακών χώρων και από την άλλη, να αρνούμαστε να συζητήσουμε για τα στοιχειώδη έξοδα ενός μικρού σχολείου.
Αν δεν θέλετε να ακούσετε εμάς, ακούστε τουλάχιστον την κραυγή των παιδιών σας.
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει έστω κι ένας Σκοπελίτης που επιθυμεί ή έστω αδιαφορεί για το κλείσιμο ενός σχολείου. Η παιδεία είναι πολιτισμός. Αποτελεί ευθύνη όλων μας να παλέψουμε για να παραμείνει το σχολείο ανοιχτό.
Ζητούμε την άμεση σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να εξεταστεί σοβαρά η μεταφορά του σχολείου και να μη δοθεί αρνητική απάντηση στη Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.
ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Οι μαθητές του ΕΠΑΛ
Εμείς, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σκοπέλου, σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να εκφράσουμε τη διαφωνία και τη διαμαρτυρία μας σχετικά με το κλείσιμο του σχολείου μας.
Όλοι οι μαθητές στεναχωρηθήκαμε και προβληματιστήκαμε πολύ όταν πληροφορηθήκαμε τη σχετική απόφαση. Σκεφτόμαστε ότι θα είναι μεγάλη αδικία για όλους εμάς, εάν κλείσει το σχολείο και αυτό γιατί το επαγγελματικό λύκειο μας προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις και τα εφόδια για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον. Είναι το μόνο σχολείο στο οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τις κλίσεις μας.
Διαφωνούμε με την απόφασή σας να μη μεταφέρετε το σχολείο μας στη Σκόπελο γιατί δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα ούτε την οικονομική άνεση να πάμε σε κάποιο άλλο ΕΠΑΛ στο Βόλο. Γνωρίζουμε ότι πολλοί συμμαθητές μας από το ΓΕΛ και το Γυμνάσιο της Σκοπέλου δεν έρχονται στο ΕΠΑΛ λόγω απόστασης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλοί μαθητές στο ΕΠΑΛ. Δεν πιστεύουμε σε καμία περίπτωση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα ήθελε να κλείσει το σχολείο μας.
Σας ζητούμε, ακόμη και όσοι από εμάς μένουμε στη Γλώσσα και στο Έλιος, να μεταφέρετε το σχολείο μας στη Σκόπελο προκειμένου να μην κλείσει.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΣΚΟΠΕΛΟΥ