Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6942 22 62 01

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Αντί λύσης στο πρόβλημα, το μπαλάκι στους Δήμους και την τοπική κοινωνία

Επιστολή προς τους δημάρχους Σκοπέλου, Σκιάθου και Αλοννήσου έστειλε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με τις οποίες τους ενημερώνει για τις «δυσκολίες αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις Σποράδες», ρίχνοντας το μπαλάκι στους καθηγητές οι οποίοι αρνούνται για οικονομικούς λόγους να υπηρετήσουν στα νησιά μας και ζητώντας από τον Δήμο και την τοπική κοινωνία «να εξυπηρετήσουν κοινωνικά και οικονομικά τους εκπαιδευτικούς»!
Μέρος της επιστολής Δοδοντσάκη
Στην επιστολή του ο κ. Δοδοντσάκης ζητά από τους Δημάρχους την αύξηση των θέσεων των βρεφονηπιακών σταθμών (!) για εξυπηρέτηση των παιδιών των εκπαιδευτικών, την εξασφάλιση χαμηλών ή μηδαμινών ενοικίων γι΄ αυτούς και εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια!
Μετά από αυτά τα αιτήματα, αντί λύσης στο πρόβλημα, ο...
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έστειλε στον υπουργό Παιδείας την παρακάτω επιστολή, την οποία κοινοποιεί στον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και στον Δ/ντη ΔΕ Μαγνησίας.
Η επιστολή
«Με αφορμή την απαράδεκτη επιστολή (αρ. πρωτ. 18314/18-11-2012) του διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας κ. Δοδοντσάκη, προς τους δήμους και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των Βορείων Σποράδων θέλουμε να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αγανάκτησή μας για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων μας:
α) Καθηγητές που λείπουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς (φυσικός-μαθηματικός)
β) Καθηγητές που αποσπάστηκαν από τον Σεπτέμβρη και δεν έχουν φύγει γιατί δεν βρέθηκαν αντικαταστάτες, πράγμα που δημιουργεί απαράδεκτη κατάσταση προσωρινότητας τόσο για τους ίδιους όσο και για το σχολείο.
γ) Κάλυψη μαθημάτων από καθηγητές άλλων ειδικοτήτων και πολλές φορές με υπερωρίες.
δ) Αποσπάσεις για το εξωτερικό αρχές Δεκέμβρη(!!!) χωρίς, σε αντίθεση με την προαναφερθείσα περίπτωση να αντικατασταθεί ο καθηγητής, με αποτέλεσμα οι μαθητές να πάψουν να διδάσκονται το αντίστοιχο μάθημα και να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στο σχολείο.
Μπροστά σ’ αυτά τα προβλήματα κάνουμε τις εξής διαπιστώσεις:
-Τα κενά ήταν γνωστά από τον Ιούνιο, συνεπώς έπρεπε έγκαιρα να αντιμετωπιστούν. Επίσης οι υπουργικές αποσπάσεις πρέπει να γίνονται μέχρι τέλος Αυγούστου το αργότερο.
- Υπάρχει όντως μεγάλο πρόβλημα, με τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους και αυτό οφείλεται:
α) Στο γεγονός ότι έχει καταργηθεί το σημαντικότερο κίνητρο γι’ αυτούς, που είναι η μοριοδότηση για διορισμό. Έτσι, έρχονταν στα νησιά μας στο παρελθόν ακόμη κι αν ήταν οικονομικά ασύμφορο γι’ αυτούς.
β) Το σημαντικότερο πρόβλημα τώρα είναι η δραματική μείωση των μισθών πράγμα που πλήττει ιδιαίτερα τους αναπληρωτές/ωρομίσθιους οι οποίοι δεν πληρώνονται όλο το χρόνο – ας μη μεταθέτουμε τις ευθύνες άλλού-.
γ) Όταν καλούνται αναπληρωτές (φυσικός –μαθηματικός) τον Δεκέμβριο είναι φυσικό να αρνηθούν γιατί κάτι θα έχουν κάνει μέχρι εκείνη την στιγμή για δουλειά (φροντιστήρια – ιδιαίτερα) και δεν γίνεται να είναι ασυνεπείς.
Μην ξεχνάτε βέβαια πως έχουμε ντόπιους καθηγητές που στάλθηκαν αναπληρωτές στις Κυκλάδες!!! άλλους που κάθονται και άλλους που είναι διορισμένοι και περιμένουν απόσπαση για εδώ.
δ) Η πιθανότητα επίσης να δουλέψουν σε παραπάνω από ένα σχολεία με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους (Γλώσσα 35 χλμ, Έλιος 25 χλμ) με δικά τους έξοδα, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά. Τα πανάκριβα εισιτήρια δεν είναι θέμα των δήμων. Είναι θέμα κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής που ευνοεί πλήρως τους πλοιοκτήτες. Όσες προσπάθειες κάναμε στο παρελθόν για ειδικές τιμές σε (καθηγητές, δημ. υπαλλήλους, εκδρομές σχολείων κ.λπ.) απέβησαν άκαρπες. Επειδή το θέμα είναι ζήτημα ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ για όλους τους νησιώτες (100 ευρώ πήγαινε - έλα στον Βόλο) θα παρακαλούσαμε τον κ. Δ/ντη ΔΕ την αγωνία του να τη διαβιβάσει πρώτα στα αρμόδια υπουργεία.
Με ποια κονδύλια και τι χρήματα θα κάνουν οι δήμοι βρεφονηπιακούς σταθμούς τη στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι σταθμοί κλείνουν ή υποβαθμίζονται ελλείψει πιστώσεων; Όσο για τα ενοίκια, φέτος είναι πολύ φτηνότερα και δεν είναι το κύριο πρόβλημα, όπως αναφέρει στην επιστολή του, αγνοώντας όλες τις προαναφερθείσες παραμέτρους.
Η σωστή λειτουργία των σχολείων –σύμφωνα με το Σύνταγμα- είναι υποχρέωση του κράτους και όχι των δήμων και των τοπικών κοινωνιών που μόνο επικουρικά μπορούν να συμβάλουν. Οι ευθύνες των δήμων έγκεινται στη διεκδίκηση των απαραίτητων, για τη λειτουργία των σχολείων, κονδυλίων. Και αν δεν φέρουν αποτέλεσμα οφείλουν να καταγγείλουν τις πολιτικές που οδηγούν τη χώρα μας και το νησί μας στο μαρασμό.
Ζητούμε άμεση λύση στο θέμα αναπληρωτών/ωρομισθίων με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη της περιφέρειας (επίδομα ενοικίου ή επίδομα δυσπρόσιτων περιοχών).
Ζητούμε άμεσα διορισμό μαθηματικού και φυσικού και άμεση αντικατάσταση του αποσπασθέντος καθηγητή Γερμανικών.
Με την οφειλόμενη τιμή
Εύη Ταλαδιανού
Πρόεδρος Δ.Σ.»