Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6942 22 62 01

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Πρωτοβουλίες ανάδειξης του Κάστρου

«Οι φίλοι του Κάστρου» και κάτοικοι της Σκιάθου καταβάλλουν προσπάθειες για την διάσωση του

Ορατή η παρέμβαση στην εκκλησία
του Χριστού στο Κάστρο
Σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες έχουν ως στόχο την διάσωση και ανάδειξη των μνημείων του Κάστρου της Σκιάθου, υλοποιεί επί σειρά ετών ο Σύλλογος «Οι φίλοι του Κάστρου» που δραστηριοποιείται στην Σκιάθο. Τα μέλη του δραστήριου Συλλόγου ασχολούνται επί σειρά ετών με την συντήρησή της μοναδικής καστροπολιτείας, που αποτελεί πόλο έλξης για τους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού.
Η συντήρηση των τοιχογραφιών και η καθαίρεση - αποκατάσταση των επιχρισμάτων έχει γίνει αποκλειστικά με εθελοντική εργασία και χορηγίες των μελών του σωματείου και του Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών, με την επίβλεψη, φυσικά, της καθ’ ύλην αρμόδιας, 7ης Εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων. Αξίζει επίσης να...
σημειωθεί, ότι υπάρχει ομάδα Σκιαθιτών – μελών που αποτελείται από τους π. Γεώργιο Σταματά, Γιάννη Αγιομαμίτη, Κωστή Παρίσση, Γιώργο Τσολοβίκο, Νίκο Πατσονικολή, Νίκο Παρίσση, Νίκο Φεργάδη, Κωστή Σαρρή, Κώστα Κουτούμπα και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι σχεδόν καθημερινά επισκέπτονται και φροντίζουν το εγκαταλειμμένο χωριό.
Υποστήλωση του εσωτερικού του τζαμιού
από τους «Φίλους του Κάστρου»
Από τον Μάιο του 2011, τα μέλη του Σωματείου προσφέρθηκαν να συντηρήσουν το τζαμί και την Παναγία την Κεχριά και γι’ αυτό τον λόγο απέστειλαν επιστολή στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ζητώντας οδηγίες. Η αρμόδια εφορεία πραγματοποίησε, από την πλευρά της, αυτοψία στο νησί και εξέτασε την κατάσταση των σημαντικότερων μνημείων, εκφράζοντας, παράλληλα, εγγράφως θερμές ευχαριστίες στους «Φίλους του Κάστρου» για το ενδιαφέρον και τη φροντίδα με την οποία περιβάλλουν τα μνημεία και ιδιαίτερα για την επισκευή του Ναού Χριστού στο Κάστρου, την οποία επιμελήθηκε το Σωματείο.
Όπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία της 7ης ΕΒΑ, υπάρχει πρόβλημα στην μονή της Παναγίας Εικονίστριας λόγω υγρασίας και γι’ αυτό τον λόγο απεστάλησαν συντηρητής και μηχανικός, προκειμένου να προτείνουν τα πρώτα μέτρα διάσωσης. Οσον αφορά στη μονή της Παναγίας Κεχριάς, διαπιστώθηκε ότι έχει ανάγκη από επισκευή στέγης και συντήρηση τοιχογραφιών, για τα οποία θα πρέπει να συνταχθούν μελέτες από ειδικευμένους τεχνικούς, μηχανικό - αναστηλωτή και συντηρητή, ενώ η κατάσταση του μνημείου δεν εμπνέει ανησυχία. Στην αυτοψία που έγινε από την 7η ΕΒΑ, παρέστη από την πλευρά των «Φίλων του Κάστρου» η Αναστασία Φιλαρέτου, τοπογράφος-μηχανικός, η οποία και δεσμεύτηκε μαζί με τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Τσώμο, να συντάξει τα απαραίτητα σχέδια τα οποία θα δοθούν σε μηχανικό-συντηρητή, προκειμένου να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες.
Για το περίφημο Τζαμί του Κάστρου, τέλος, υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη του κ. Αλεξίου, την οποία συνέταξε προ ετών ο Δήμος Σκιάθου, η οποία μπορεί να εφαρμοσθεί. Μετά από επικοινωνία με την 7η ΕΒΑ, οι «Φίλοι του Κάστρου» θα προχωρήσουν στην συντήρησή του. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό η Αναστασία Φιλαρέτου, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου και μέλος των «Φίλων του Κάστρου»: «Ως ΑΚΠΣ θα κάνουμε δωρεάν τις απαραίτητες αποτυπώσεις της Παναγίας της Κεχριάς για να προχωρήσει ειδικός συντηρητής στην σύνταξη μελέτης». Όπως επισημαίνει παράλληλα η ίδια «ήδη υπάρχουν πολλοί Σκιαθίτες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν οικονομικά στις εργασίες συντήρησης» και προσθέτει «επίσης πραγματοποιήσαμε την υποστύλωση του τζαμιού, τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι να μας δοθούν οδηγίες αποκατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Το ενδιαφέρον των «Φίλων του Κάστρου» για το Κάστρο της Σκιάθου εκφράζεται ένθερμα, μέσα από την υλοποίηση όλων των παραπάνω πρωτοβουλιών, οι οποίες έχουν ως στόχο την διαφύλαξη των ιστορικών καταβολών του νησιού, σε συνεργασία και με την επίβλεψη πάντα της 7η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ