Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6970032056

q

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ & ΣΙΑ | ΚΑΜΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ | ΤΗΛ. 2424024762

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Υπογράφηκε το Π.Δ. για την προστασία των υγροτόπων Μηλιάς και Λούτσας Σκοπέλου

Προεδρικό Διάταγμα υπέγραψε ο Υπουργός (υπηρεσιακός) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γρηγόρης Τσάλτας, που αφορά στην προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων. Το Προεδρικό Διάταγμα θα δημοσιευθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.
Στον κατάλογο των μικρών νησιωτικών παράκτιων υγροτόπων περιλαμβάνονται το Έλος των Μηλιών (με κωδικό Y143SKO001 και έκταση 20 στρεμμάτων) και το Έλος της Λούτσας (με κωδικό Y143SKO002 και έκταση 37 στρεμμάτων).
Προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων
Με την εξουσιοδότηση του νόμου για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας (ν.3937/2011) και μετά τη νομική του επεξεργασία στο Συμβούλιο Επικρατείας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπέγραψε και προτείνει για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων με τον τίτλο: «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για...
την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν».
Τα μικρά υγροτοπικά συστήματα, που προστατεύονται στο Προεδρικό Διάταγμα, αποτελούν κοιτίδες βιοποικιλότητας και σταθμούς ξεκούρασης και διατροφής για τα μεταναστευτικά πουλιά. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι υγρότοποι αυτοί λειτουργούν ως ασπίδες προστασίας των νησιωτικών εδαφών από την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση.
Αυτές οι περιοχές έχουν μικρή έκταση και συνήθως δεν εντάσσονται στο δίκτυο Natura, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ως τώρα από την επεκτεινόμενη αστικοποίηση των νησιών και τις ανθρωπογενείς επιδράσεις.
Στο διάταγμα προστασίας περιλαμβάνονται 380 μικροί, με έκταση κάτω των 80 στρεμμάτων, υγρότοποι στη νησιωτική Ελλάδα. Για την κατάρτιση του συγκεκριμένου καταλόγου προηγήθηκε επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος πέρασε από δημόσια διαβούλευση στην αρχή του καλοκαιριού του 2011 με σχόλια, που λήφθηκαν υπόψη, τόσο στην τελικά διαμόρφωση του καταλόγου, όσο και στα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, στους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους του καταλόγου επιτρέπονται δραστηριότητες για την προστασία και την ανάδειξή τους, καθώς και για την αειφορική διαχείριση των πόρων τους. Δεν επιτρέπεται η δόμηση (εκτός των ήδη αδειοδοτημένων κτιρίων), οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις και οι επιχωματώσεις (μπάζωμα), οι εξορύξεις, η συλλογή των οργανισμών των υγροτόπων και οι παρεμβάσεις στο υδρολογικό δίκτυο (π.χ. γεωτρήσεις) και στο τοπίο. Ενθαρρύνονται η επιστημονική έρευνα των φυσικών χαρακτηριστικών τους, οι φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι γεωργίας και οι δραστηριότητες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανάδειξης των περιοχών αυτών.
Έλος των Μηλιών(με κωδικό Y143SKO001 και έκταση 20 στρεμμάτων)

13 σχόλια:

 1. Καιρός είναι οι διάφοροι “καταπατητές” του υγρότοπου να μαζέψουν τα επαγγελματικά τους “μπάζα” και να αποχωρήσουν με ελαφρά πηδηματάκια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μακαρι να ειναι ετσι και να τους ελεγχουν απο εδω και περα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το διπλά ξενοδοχείο , που σιγά μην ενοχλεί θα το γκρεμίσουν η θα παρέχει υπηρεσίες στα πουλιά?
  Και με τον κόσμο που θα πηγαίνει για μπάνιο τη θα γίνετε, αυτοί δεν θα ενοχλούν στην βιοποικιλότητα ?
  Γιατί δεν το κάνουν τσίρκο να κόβουν και εισιτήρια? Ούτος η άλλος αυτά τα πουλιά που θα έρχονται μετανάστες θα είναι , γιατί να μην τα εκμεταλλευτούμε και αυτά. Η εκτός και τα ζώα αυτά έρχονται μόνο το χειμώνα και δεν ενοχλούν στον τουρισμό μας όποτε θα γλυτώσουμε και από τις μηνύσεις τους που θα κάνουν στην αστυνομία που δεν θα μπορούν να κοιμηθούν τα μεσημέρια και τα βράδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 'Ετσι έχει έρθει η Ελλάδα στα χάλια που βρίσκεται..με τέτοια σκεπτικά...! Τι συμβαίνει...γίνεται χαλάστρα σε μεγαλεπιβολα σχέδια Resort, ώστε και η Μηλιά να γίνει ακόμη μια ιδιωτική παραλία..., (βλέπε Αντρίνες)..?? Βλέπουμε και τα άλλα "Resort & Spa" του νησιού μας πόσο ..λαμπρά βαδίζουν..!
   Εγώ ΠΟΛΥ το χάρηκα το προεδρικό αυτό διάταγμα...και είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι μόνος...! Περαστικά στους υπόλοιπους...!!

   Διαγραφή
  2. για τον Ανώνυμο 27 Ιουνίου 2012 1:11 μ.μ. έχω να πω πως είναι και πολύ ΓΚΑΟΥ...

   Διαγραφή
 4. Ούτε να διαβάζετε δεν ξέρετε ειρωνικό ήταν το μήνυμα ! όσο για resort με ιδιωτικές παράλιες κάτι μου λέει ότι σειρά έχουν άλλες παράλιες πρώτα, με ελιές το πολύ 15-20 ετών μέσα στα δάσοι και με μπαράκια να σπάνε την ησυχία (ώστε να έρθει πιο ευκολοχώνευτο αύριο).....στα μουλωχτά πάντα στα μουλωχτά. Αλλά αν είναι και αυτό για το καλό του νησιού μας πάλι έχει κάλος.Αναλόγως πως αντιλαμβάνεται το καλό του νησιού μας ο καθένας, στα μουλωχτά........Μόνο το αεροδρόμιο σας χαλούσε την μόστρα, τσουρουκάδες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μ' αυτά τα μυαλά που κουβαλατε και έτσι που καταντησατε το νησί μόνο οι τσαλαπετινοι θα έρχονται στη Σκόπελο !!!!!! Και θα τους υποδεχεστε με καλουδια και χαμαλια αντε θα τους πηγαίνετε και στη Γλώσσα που εκεί γινοντα και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις από φέτος!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Γλώσσα γίνονται από το 1981,ενημερωτικά,γιατί εσύ μπορεί να ήσουν και αγέννητος/η.Μην σε βασανίζει η Γλώσσα άφησέ την στην ησυχία της.Ας κοιτάξουμε όλο το νησί συλλογικά. Είδα και τις εκδηλώσεις τις μεγάλες σε εποχές των "Παχουχών αγελάδων" και ακόμα και σήμερα μας κυνηγάνε σαν τον εφιάλτη.
   Αμάν ποια δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο.

   Διαγραφή
 6. Το πρόσταγμα των καιρών επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση των πάντων ακόμα και των παραλιών για χάρη της ανάπτυξης και της ευημερίας ΟΛΩΝ μας. Υπάρχουν ακόμα μερικές δημόσιες παραλίες που περιμένουν τους επίδοξους επιδοτούμενους επενδυτές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Επιτέλους αυτά τα σχόλια και τα κουτσομπολιά δεν έχουν τελειωμό εδώ στην Σκόπελο.Με τέτοιες νοοτροπίες δεν πρόκειται να πάει μπροστά το νησί με τίποτα.Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας.Όσοι διαβάζετε αυτή τη στήλη σίγουρα διαβάζετε και τα νέα της Σκιάθου και της Αλοννήσου.Είδατε πουθενά σχόλια και κουτσομπολιά σαν τα Σκοπελίτικα? Οι άνθρωποι έχουν άλλη νοοτροπία γιαυτό και πάνε μπροστά.Για την Σκιάθο δεν το συζητώ.Προχθές βρέθηκα στην Αλόννησο στον Μουρτιά και η παραλία ήταν γεμάτη από κόσμο και μικρά παιδιά(Έλληνες) και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.Ο λόγος? Φτηνά δωμάτια,φτηνό φαγητό.Διαμέρισμα 35 ευρώ,μερίδα καλαμάρι 5 ευρώ,μπύρα 2 ευρώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μήπως η ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προστασία είναι καλύτερη? Γιατί στα σχόλια βλέπω τους ακραιφνείς "οικολόγους" να χαίρονται και αυτούς που είναι πιο κοντά στην "πιάτσα" να κατηγορούν όσους δήθεν "οικολογούν". Μήπως ο Δήμαρχος Σκοπέλου Θα έπρεπε να δεί το θέμα και να κάνει παρέμβαση τέτοια ώστε και ο υγρότοπος στα νότια της φωτογραφίας που φαίνεται στο δημοσίευμα να διασωθεί και το υπόλοιπο μεγάλο κομμάτι που δεν φαίνεται να είναι όλο υγρότοπος να αξιοποιηθεί? Γιατι καλή και θεμιτή είναι η διάσωση των τσαλαπετεινών αλλά και το νησί πρέπει να ζήσει και να αναπτυχθεί. Και όταν λέω ανάπτυξη εννοώ ανάπτυξη με κανόνες σε μια Ελλάδα που ελπίζουμε θά ερθει μετά την κρίση, η οποία έχει μύρια κακά, αλλά είναι και μια ευκαιρία να πάρουμε όλοι τα μαθήματά μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.