Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6942 22 62 01

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Η Ανθή Βαλσαμάκη αγιογραφεί στην Νάξο

Στην Ανθή Βαλσαμάκη ανατέθηκε η αγιογράφηση του καθολικού της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στην Νάξο. Η Ανθή Βαλσαμάκη μετά την δεκαήμερη παραμονή της στο κυκλαδονήσι επέστρεψε στην Αθήνα και κατά τη συνάντηση που είχαμε μαζί της μας είπε:
«Τρία χιλιόμετρα ανατολικά της πόλεως της Νάξου, υψώνεται το Μοναστήρι όπου από μακρυά φαντάζει σαν πύργος ξεχασμένου παραμυθιού. Σαν φθάσεις εκεί ψηλά αγναντεύεις από τον εξώστη της Μονή την εκπληκτική θέα του νησιού της Αριάδνης, την όμορφη Νάξο.
Περνώντας την μικρή χαμηλή κυρία είσοδο του προαύλιου χώρου, με χρονολογία 1753, πάνω από την...
οποία υπάρχει η ζεματίστρα της Μονής, βρίσκεσαι σε ένα περιβόλι από λουλούδια και βασιλικούς με το πηγάδι στη μέση, χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των Μονών, ως σύμβολο του αγιάσματος και της κάθαρσης της ψυχής.
Στο κέντρο βρίσκεται το καθολικό της Μονής όπου κτίσθηκε το 1606 (πιθανή χρονολογία).
Γύρω υψώνονται τα κελιά, με το ηγουμενείο δυτικά και νότια "ο πύργος του Αγίου Νικολάου" τριώροφο οίκημα, παλιό Ενετικό Κάστρο,όπου πολύ αργότερα, προστέθηκε η Εκκλησία και πήρε την μορφή που έχει σήμερα.
Σε αυτό το Μοναστήρι υπήρξε ηγουμένη, η Αγαθή, η μητέρα του Αγίου Νικοδήμου.
Ο Ναός στολίζεται από περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο, κατασκευασμένο και φερμένο από την Κωνσταντινούπολη, μαζί με τις Δεσποτικές εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και με εξέχουσα εκείνη την μεγάλη και θαυματουργή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου πολιούχου της Νάξου, καλυμμένη με αργυρό πουκάμισο η οποία εορτάζεται στις 13 Νοεμβρίου.
Τοιχογραφικός διάκοσμος δεν υπήρχε.
Την αγιογράφηση του καθολικού, συνόλου 110 τετραγωνικών ανέλαβα πριν 3 χρόνια όπου και η διάρκεια των εργασιών.
Ενδεικτικά σας αναφέρω τις 4 σκηνές από τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, όπου αναπτύχθηκαν στους πλαϊνούς τοίχους, παρμένες από τα συναξάρια, με διάσταση η κάθε μία 4μέτρα πλάτος με 3 μέτρα ύψος και την απεικόνιση της Πλατυτέρας στην Κόγχη του Ιερού με τα χέρια ανοικτά σε στάση Δέησης με τον Ιησού στο στήθος, πλάτους 4,20 μέτρων, όπου η κεφαλή της Θεοτόκου έχει μήκος 1 μέτρο, πλάτος 0,80 και μέγεθος παλάμης 0,60 εκατοστά.
Στον Δυτικό τοίχο οι ολόσωμες μορφές των Αγίων Νικοδήμου, Αγίου Νικολάου Πλανά, Οσίας Θεοκτίστης και Οσίας Ευγενίας με την παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας και την εμφάνιση των Αγγέλων ολοκληρώνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Σε πολλά επίπεδα ο Ναός έχει αγιογραφηθεί με την τεχνική της νωπογραφίας, σε άλλα όμως μέρη όπου οι επίπεδες επιφάνειες το επέτρεπαν έχει επικολληθεί μουσαμάς με την προσθήκη αυγοτέμπερας στη διάλυση των χρωμάτων.
Το Μοναστήρι Γυναικείο, όπου άλλες εποχές ο αριθμός των μοναχών έφθανε -κατόπιν απογραφών- τις 50. σήμερα η σεβαστή Θεοκτίστη, η ηγουμένη του Μοναστηριού, ολομόναχη κρατά τον χώρο πεντακάθαρο, και όπως ισχυρίζεται δεν είναι μόνη της έχει συντροφιά τον Άγιο…»